Riihimäen Kiskossa pojat yleisurheilevat joukkueena

Riihimäen Kiskossa pojat yleisurheilevat joukkueena

Kilpailuhenkisyys, voimakas halu toimia ryhmässä ja harjoittelun pelillistäminen ovat haasteita, joihin vastaamalla yleisurheilu voi kutistaa poikien hävikkiä lajin parista. Riihimäen Kiskossa haasteeseen on tartuttu tiivistämällä seurojen välistä yhteistyötä ja muodostamalla pojista ikäryhmäjoukkueita, joilla on oma johtajansa.

Riihimäen Kiskon nuorisovalmennuspäällikkö Maarit Lindberg kertoo joukkuetoiminnan alkaneen reilut kaksi vuotta sitten.

– Joukkuetoiminta palvelee sekä poikia että heidän vanhempiaan. Esimerkiksi 11-vuotiaiden poikien joukkueessa on tällä hetkellä yhteensä 19 poikaa, joista jokaisella on yleisurheilun lisäksi 1-2 muutakin harrastusta. Joukkueenjohtaja on sopinut suoraan poikien ja heidän vanhempiensa kanssa harjoitusajoista, jotka sopivat mahdollisimman hyvin kaikille. Tällöin pojat voivat harrastaa muitakin lajeja ja kun he tulevat yleisurheilun pariin, harjoituksissa on paikalla tuttu ja runsas osanottajajoukko.

Lindbergin mukaan 19:sta pojasta 17 edusti viime vuonna seuraa vähintään piirikunnallisen tason kilpailuissa.

– Yksi joukkueeseen kuuluva vasta aloitti yleisurheilun ja toinen on erityislapsi. Oikea osallistumisprosentti on siis tasan sata, hän myhäilee.

Seura tekee lajirajat ylittävää yhteistyötä myös paikallisen salibandyseuran kanssa.

– Vedämme kesäisin salibandypojille omat yleisurheiluharjoitukset kahdesti viikossa. Siten pojat pääsevät tutustumaan lajiin helposti ja kustannuksella, joka on jo huomioitu joukkuemaksussa. Heistä saadaan osallistujia myös viestijoukkueisiin, Lindberg kertoo.

Ministeriöltä tukea selvitystyöhön

SUL:n poikaprojektia johtava Jens Wallin kertoo, että ministeriöltä on haettu tukea tarvittavien selvityksen tekemiseen.

– Haluamme selvittää perinpohjaisesti, minkä takia yleisurheilevien poikien määrä on jatkuvassa laskussa. Onko vika toimintaympäristössä, seurojen toimintatavoissa vai kenties lajin imagossa? Tämä keskustelu on käytävä mahdollisimman monella tasolla, jotta siitä voidaan vetää riittäviä johtopäätöksiä.

Wallinin mukaan ministeriön tukipäätös saadaan kevään aikana. Sen jälkeen ryhdytään selvitystyöhön, jonka pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

– Tavoitteenamme on saada selvityksen pohjalta työkalut ja keinot, joiden avulla saamme 500 poikaa lisää lajin pariin, etenkin 13-15-vuotiaiden ikäryhmään.