Pitkämäki: Meidän pitää potkia toisiamme eteenpäin

Pitkämäki: Meidän pitää potkia toisiamme eteenpäin

Ei näillä suorituksilla kovin korkealla olla. Meidän pitää vähän potkia toisiamme eteenpäin, Tero Pitkämäki visioi karsinnan jälkeen yhteistyötä Antti Ruuskasen kanssa keskiviikkoisessa keihäänheiton MM-finaalissa Pekingissä.

Pitkämäki oli karsinnassa viides heitettyään 83,43 ja Ruuskanen yhdeksäs tuloksella 82,20. Ari Mannio putosi jatkostaan oltuaan neljästoista tuloksella 80,19.

 – Pikkaisen sellainen epävarma, mutta karsinta on aina karsinta, ei tähän pysty sillä lailla asennoitumaan, Pitkämäki kuvasi omia tuntojaan karsinnan jälkeen.

Pitkämäen tekeminen Pekingin tuulettomalla stadionilla oli rauhallisen vakaata. Ensimmäinen heitto karkasi korkealle ja kantoi 79,67. Karsintaraja, 83 metriä ylittyi toisella heitolla.

– Ensimmäinen heitto painui takapainoiseksi ja karkasi korkealle. Toinen oli vähän parempi, mutta parannettavaa jäi, Pitkämäki totesi.

Pitkämäki haki monen muun tapaan karsinnassa vielä tuntumaa Pekingin stadionin nopeaan mondo-pintaan.

– Pikkuisen siinä oli oman rytmin kanssa tekemistä, mutta tuntui paremmalta. Eiköhän oma tekeminen asetu paremmaksi, Pitkämäki totesi.

Pitkämäki: Yego heittää yli 87 metriä

Tasaisen karsinnan voitti ennätyksensä 86,14 heittänyt  saksalainen Andreas Hofmann. Japanin hyvävireinen Ryohei Arai oli toinen kauden parhaalla tuloksellaan 84,66 ja Kenian Julius Yego kolmas heitettyään 84,46.

Pitkämäen edelle heitti myös suomalaisen viime vuosien arvokisoissa voittanut tshekki Vitezslav Veselý, jonka tulos oli 83,63.

– Yego oli noista ehkä kovin. Hän heitti yli 84 metriä ja keihäs oli missä sattuu asennossa. Yego tulee aika varmasti heittämään finaalissa yli 87 metriä. Myös Veselý oli aika varma, Pitkämäki arvioi karsinnan kärkinimiä.

Hofmannia Pitkämäki ei nostanut tuohon kaartiin

– Ennätyksen toistaminen finaalissa on vaikeaa.

Ruuskanen haki ”tärpättiä kouraan”

Ruuskanen naureskeli karsinnan avausheittoaan, jossa keihäs lipesi tyystin kädestä.

– Sen verran oli Pekingin saasteita keihäässä, että irtosi kourasta. Piti seuraavaan heittoon pistää vähän tärpättiä kouraan, eli pihkaa, Ruuskanen naureskeli.

– Siinä tuli hyvä törmäys hyvästä asennosta ja keihäs lipesi kädestä.

Ruuskanen otti toisen heiton maltilla ja kiskaisi 82,20. Se riitti finaaliin ja toi omassa karsintaryhmässä neljännen sijan.

– Sellainen perusvarma runttaisu. Ei sekään mikään hyvä heitto ollut, Ruuskanen tuumi.

Ruuskasen edellä karsintaryhmässä olivat Arai kesän parhaalla tuloksellaan 84,66, Argentiinan ennätyksen 83,32 tehnyt Braian Toledo sekä Saksan Thomas Röhler (83,23).

Sopiva keihäs finaaliin löytyi

Pekingin stadionin mondo-pinta tuotti pieniä vaikeuksia monille, myös Ruuskaselle.

– Se on samantyyppinen kuin Kuortaneella. Hyvä, että sain mondolla kaksi starttia alle ja päästettyä höyryt pois, Ruuskanen viittasi Kuortaneen kisaan ja MM-karsintaan.

Karsinnan aikana Ruuskanen kokeili jokaisella heitolla eri keihästä.

– Kyllä se oma sieltä löytyi. Viimeisen heitin teräskeihäällä, mutta hiilikuiduista löytyi paras malli. Se oli ruotsalaisten keihäs, joka lipesi kädestä. Ilmankos oli niin liukas, Ruuskanen veisteli.

Finaalissa Ruuskasella on mielestään hyvät tykötarpeet taistella menestyksestä.

– Tuosta pitää lähteä parantamaan. Pari yötä, kun nukkuu, sitä on kuin eri mies. Tiukka karsinta auttaa monesti finaaliin.

Walcott ja Mannio jäivät finaalista

Mannion parhaaksi jäänyt 80,19 syntyi ensimmäisellä heitolla. Toinen kantoi 77,79 ja kolmas jäi torsoksi.

– Ensimmäinen oli rento ja helppo. Sitten aloin puristamaan ja ajoitukset katosivat, Mannio tuumi.

Manniolle mondo ei ollut iso ongelma, mutta kiusa kuitenkin.

– Ei tuo hyvinkään mennyt, mutta kyllä tuossa moni muukin mökelsi.

Nimekkäin muista ”mökeltäjistä” ja samalla finaalista pudonneista oli Trinidad & Tobagon olympiavoittaja Keshorn Walcott, joka putosi jatkosta heitettyään 76,83.

– Teloin aiemmin kesällä nilkkaani ja sen jälkeen on ollut niin vähän kisoja, että ajoitukset olivat hukassa, Walcott tuumi.

Trinidadilainen heitti heinäkuussa Lausannessa 90,16. Hänen edellinen kilpailunsa ennen MM-karsintaa oli PanAmerikan kisojen voitto Torontossa heinäkuun lopussa. 

– Nyt oli vain huono kilpailu, Walcott tuumi.

Jatkosta putosi myös edellisten MM-kisojen pronssimitalisti Venäjän Dmitri Tarabin, jonka koko kesä on ollut vaisu. Hänen paras heittonsa kantoi 77,48.


ruuskanen_antti_heittokuva_takaa_pekingissa_1_of_1.jpg

Antti Ruuskanen riuhtaisi jälleen suurkilpailuissa huipputuloksen 87,12.