Mörö Lausannessa 49,81: "Tuo oli aika lailla maksimi nyt", Harrison iskussa

Mörö Lausannessa 49

Oskari Mörö lisäsi Lausannessa kuluvan kauden meriitteihinsä 400 metrin aitojen Timanttiliigan startin nelossijan. EM-nelonen juoksi Lausannessa kakkosradalta ajan 49,81. Kauden paras on Riossa juostu SE 49,04.

– Tehoja alkaa jo puuttua miehestä. Tuo oli aika lailla tämän hetken maksimi. Tosin näyttää se jo painavan muillakin paitsi Rasmuksella. Oli tosi siistiä juosta Timanttiliigassa, Mörö sanoi.

Lausannen kilpailun voitti Viron Rasmus Mägi ajalla 48,59. Viime vuonna Pekingin MM-kisoissa mestaruuden juossut Kenian Nicholas Bett oli toinen ajalla 48,68.

Mörön kausi jatkuu vielä Ruotsi-ottelussa, jossa edessä saattaa olla jopa kolmen lajin, eli 400 metrin, 400 metrin aitojen 4 x 400 metrin urakka.

– Tässä on viikko aikaa palautella. Lonkka on jo vähän vihoitellut, mutta maaotteluyleisön edessä olen valmis vetämään useamman matkan, jos kutsu käy. En ole asiasta vielä puhunut kenenkään kanssa, Mörö sanoi.

Tampereella 3.-4. syyskuuta juostava maaottelu on Mörölle todennäköisesti kauden viimeinen kilpailu.

– Näin on ajateltu, jos nyt ei sitten tule yllätyskutsuja mihinkään, Mörö sanoi.

Thompson ja Harrison vireessä

Yhden Lausannen illan kovimmista tuloksista teki jamaikalainen sprintteritähti Elaine Thompson, joka voitti 100 metriä huippuajalla 10,78. Rion olympialaisten 100 ja 200 metrin voittaja oli omaa luokkaansa kilpailussa, joka juostiin kahdesti.

Ensimmäisellä startilla vain osa juoksijoista tuli maaliin asti, koska moni kuten Thompson, kuuli toisen laukauksen kohta lähdön jälkeen ja jätti kisan kesken. Heti perään juostussa toisessa startissa toiseksi kiihdytti Yhdysvaltain Jenna Prandini ajalla 11,11.

– Tuollainen aika toisessa juoksussa, oli todella upeaa. Tässä voi katsella loppukautta luottavaisena. Itse tosin odotan jo, että pääsen kotiin Jamaikalle juhlimaan (olympiamenestystä) tuttavien kanssa, mutta tässä on vielä muutama kilpailu Euroopassa ennen sitä, Thompson sanoi.

Naisten 100 metrin aitojen ME-nainen Keni Harrison palasi olympiakisojen tuomalta tauolta vakuuttavassa kunnossa. Hän voitti matkan Lausannessa loistoajalla 12,42.

Harrison ei päässyt mukaan Rion olympialaisiin, vaikka juoksi kesällä ME:n 12,24. Hän oli Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa kuudes ja seurasi Rion kisat tv:stä.

Lausannessa Harrison oli täysin ylivoimainen. Toiseksi juossut vuoden 2008 Pekingin kisojen amerikkalainen olympiavoittaja Dawn Harper-Nelson oli toinen ajalla 12,71.

– Startti ei ollut paras mahdollinen. Olen vähän ruosteessa, kun en ole kilpaillut muutamaan viikkoon. Yritän parantaa juoksuani aina, kun olen radalla. Loppukauden tavoite on voittaa loput kaksi Timanttiliigan kilpailua ja toivon mukaan rikkoa ME uudelleen, Harrison sanoi.

Illan ehkä yllättävimmän tuloksen teki Churandy Martina, joka pudotti 200 metrin Hollannin ennätyksen lukemiin 19,81. Sillä hän nousee kuluvan kesän maailmantilastossa viidenneksi. Myös juoksijan edellinen ennätys 19,85 oli juostu Lausannessa ja vuonna 2012. Samana kesänä hän voitti matkan EM-tittelin Helsingissä.

Tänä kesänä Martina juoksi edellisen kauden parhaansa 20,10 Rion olympiakisojen välierissä. Finaalissa hän oli viides ajalla 20,13. Sitä ennen hän voitti Amsterdamin EM-kisoissa yllättäen 100 metrin mestaruuden, mutta tuli diskatuksi 200 metrin finaalissa.

– Kauden mittaan on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta olen tyytyväinen siihen kuinka kaikki on lopulta sujunut. Maan ennätys tähän vielä kauden loppuun. Paljon enempää ei voi pyytää, Martina totesi.

Panaman Edward Alonso oli Lausannen 200 metrillä toinen kesän parhaallaan 19,92.

Mainio kilpailu oli myös miesten 1000 metriä, jonka voitti Djiboutin Ayanleh Souleiman kauden kärkiajalla 2,13,49. Kenian Rober Biwott (2.13,89) ja Jonathan Kitlit (2.13,95) olivat toinen ja kolmas. Kilpailussa 1500 metrin tuore amerikkalainen olympiavoittaja Matthew Centrowitz oli kuudes ennätyksellään 2.16,67.

Miesten seiväshyppyssä Yhdysvaltain Sam Kendricks sai hypyn kulkemaan. Rion pronssimitalisti ylitti 592 toisellaan ja se riitti voittoon. Ranskalainen ME-mies ja Rion hopeamitalisti Renaud Lavillenie oli toinen 572:n ylityksellä. Lavillenie yritti kolmesti korkeudesta 580, mutta ei onnistunut.

Jamaikan Asafa Powell kirjasi tilastoihinsa jälleen yhden 10 sekunnin alituksen. Hän voitti 100 metriä ajalla 9,96. LaShawn Merritt puolestaan voitti 400 metriä mainiolla ajalla 44,50. Olympiakisojen kuusi henkilökohtaista starttia ja 4 x 400 metrin metrin viesti eivät painaneet jaloissa.

– Kausi on ollut pitkä, mutta shown pitää jatkua. Nyt tuli vain voittamaan ja sen myös tein, Merritt tuumi.

Toiseksi varttimailin kilpailussa kiirehti Bahaman Steven Gardiner ajalla 44,75.

Naisten keihäänheiton voitti Madara Palameika tuloksella 65,29, joka jää vain 39 sekuntia latvialaisen kauden parhaasta. Rion olympiafinaalissa Palameika oli kymmenes. Lausannen voittotulos syntyi viimeisellä heitolla. Tshekin moninkertainen arvokisavoittaja Barbora Spotakova oli toinen heitettyään viidennellään 64,48.

Qatarin Barshim Mutaz Essa voitti korkeushypyn 235:n ylityksellä.

Dibaba karkasi, Ibarguen otti omansa

Naisten 3000 metrillä Etiopian Genzebe Dibaba antoi Kenian Hellen Obirin pitää vauhtia ja nousi voittoon rivakalla viimeisen kierroksen kirillä ja ajalla 8,31,84. Dibaba hiipui Rion olympialaisisa 1500 metrillä toiseksi. Obiri oli Lausannessa toinen ajalla 8.33,96. Riossa hän juoksi hopeaa 5000 metriltä.

– Tuon 400 metrin kirin onnistuminen antaa itseluottamusta loppukautta ajatellen, Dibaba sanoi.

Kolmiloikan olympiavoittaja Caterine Ibarguen ei ollut yllätettävissä. Kolumbialainen ponnisti viidennellä kierroksella 14,76, joka riitti selkeään voittoon Kazakstanin Olga Rypakovasta, joka loikki 14,53.

Burundin Francine Niyonsaba on kauden mittaan rikkonut 800 metrillä 1.57 kolmesti. Lausannessa hän nousi voittoon väkevällä kirillä, mutta 1.57:n alitus jäi tällä kertaa tekemättä. Matkan olympiakakkonen vei voiton ajalla 1.57,71. Toiseksi juoksu kolmen vuoden takainen maailmanmestari, Kenian Eunice Sum ajalla 1.58,41.