Latvala viihtyy Meuwlyn ryhmässä: Kovaa, ohjelmoidusti ja lajinomaisesti

Latvala viihtyy Meuwlyn ryhmässä: Kovaa

Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala on ottanut Potchefstroomin leirillä tuntumaa sveitsiläisen valmentajansa Laurent Meuwlyn valmennukseen. Ensiaskeleet Meuwlyn kansainvälisessä ryhmässä ovat miellyttäneet, vaikka leirin alku vähän ravisteli.

– Tosi jees. Olen tykännyt, Latvala sanoo.

Leirin ensimmäinen viikko oli Latvalalle räväkkä sisäänajo Meuwlyn harjoitteluun.

– Ajoittain 38 asteeseen kivunnut helle ja korkean paikan vaikutus yhdessä harjoitusten kanssa pistivät miettimään, miten sitä selviää, jos kaikki viikot ovat tällaisia. Se helpottui kun siihen tottui, Latvala muistelee.

Harjoittelu oli Latvalan mukaan alussa työläämpää, koska oli paljon uutta omaksuttavana. Reilun kolmen leiriviikon jälkeen harjoitukset ovat tuttuja, helle ei kiusaa, eikä 1400 metrissä merenpinnasta sijaitsevan harjoituspaikan ohuemman ilman vaikutus enää tunnu.

Erityisen tyytyväinen Latvala on Meuwlyn tapaan valmentaa.

– Pidän siitä, hän on että todella tarkka ja analyyttinen. Kaikki tehdään suunnitelman mukaan. Harjoittelun sisällön suhteen olen hänen kanssaan niin sanotusti samalla sivulla, Latvala kiittelee.

Kolmesti viikossa voimaa, kuusi juoksutreeniä

Potchefstroomissa Latvalan kanssa ahkeroi koko Meuwlyn kansainvälinen ryhmä, jossa on toistakymmentä juoksijaa: sprinttereitä, 400 metrin juoksijoita, aitureita ja kaksi keskimatkojen juoksijaa.

Ryhmän kärkinimet ovat Berliinin EM-kisojen 400 metrin aitojen mestari Léa Sprunger ja saman matkan ex-Euroopan mestari Kariem Hussein. Joukkoon kuuluu myös Sarah Atchon, Ajla Del Ponten, Samantha Dagryn ja Laetitia Hermetin tapaisia sveitsiläisiä naispikajuoksijoita sekä varttimaileri Eva Misiunaite Liettuasta ja muita ei-sveitsiläisiä juoksijoita.

Latvalalle kansainvälinen harjoitusryhmä on arkipäivää. Hän harjoitteli keväästä 2016 viime kauteen Yhdysvalloissa Lance Braumanin monikansallisessa, huipputasokkaassa ryhmässä. Se tarjoaa mainion vertailupohjan Meuwlyn ryhmän harjoitteluun. 

– Volyymia on paljon. Viikossa on yhdeksän harjoitusta ja yksi lepopäivä. Kahden harjoituksen päiviä on kolme. Tuntimäärällisesti ei silti harjoitella yhtä paljon kuin jenkeissä, mutta harjoituksissa intensiteetti on korkeampi. Punttien kanssa treeni on hyvin erilaista, lajinomaisempaa, Latvala vertailee.

– Punttitreeneistä tehdään paljon yhden jalan liikkeitä ja kohdistettua takareisi- ja pakara-alueen treeniä. Mukana on paljon minulla uutta, josta olen tykännyt. Tuntuu, että voima tarttuu. Nyt on oltu vielä tekemisissä perusvoiman kanssa, mennään paljolti kuuden toiston sarjoilla. 

– Punttitreenejä on kaksi viikossa, ja lisäksi yksi laji- tai erikoisvoimatreeni. Muuten harjoittelu on juoksemista. Viikossa on kuusi juoksuharjoitusta.


meuwly_laurent_ja_latvala_hanna-maari.jpg

Laurent Meuwlyn ja Hanna-Maari Latvalan yhteistyö luistaa.

,

Monipuolista juoksemista, leireillä tiukka ohjelma

Braumanin valmennusryhmässä Latvala tottui pitkiin harjoituksiin ja runsaaseen juoksemiseen.

– Sen jenkkikokemuksen jälkeen olen paljon valmiimpi tällaiseen harjoitteluun. Siellä juoksumäärä oli suurempi, mutta nyt juokseminen on monipuolisempaa, tehokkaampaa ja kevytkin juokseminen on tarkkaan suunniteltua.

– Ensimmäisestä viikosta alkaen viikon juoksuharjoitteissa on ollut nopeutta ja tekniikkaa, 2 x 5 x 300 metriä vetoja minuutin palautuksella ja kolmen minuutin sarjapalautuksella, 120 metrisiä, kiihdytyksiä, lähtöjä ja mäkijuoksua. 

Meuwlyn harjoittelussa otetaan kaikki irti leirien harjoittelulle edullisista oloista.

–  Leiriohjelma on aika tiukka. Meuwly  rakentaa harjoittelun leirien mukaan, eli leireillä hyödynnetään hyvä olosuhde ja treenataan kovaa. Kun tulen leiriltä Suomeen sitten höllätään. Menen kuitenkin aika pian taas leirille Sveitsiin, josta tulen Suomeen ennen kuin tullaan tammikuussa kolmeksi viikoksi Etelä-Afrikkaan, Latvala kertoo.

Ruokailuhetket yhden pöydän ääressä

Leirillä Meuwly on jakanut urheilijansa kolmeen ryhmään, joiden harjoittelun hän porrastaa niin, että ehtii seuraamaan kaikkia.

– Lyhyiden matkojen sprintterit, 400 metrin juoksijat ja keskimatkojen juoksijat harjoittelevat omissa ryhmissään, mutta tapana on, että syödään aina yhdessä saman pöydän ääressä. Se on kiva tapa ja luo yhteishenkeä. Perjantaisin pidetään yhteinen ”Burger Night”, Latvala kertoo.