Kivelä: Kunniakierroksen ympärillä positiivinen fiilis

Kivelä: Kunniakierroksen ympärillä positiivinen fiilis

Kunniakierroksen puuhamiehellä Jaakko Kivelällä riittää kiireitä näin kevään korvalla, kun tapahtumien ketju alkaa rakentua. Yleisurheilu.fi -piipahti Kivelän pakeilla kysäisemässä miltä Kunniakierros tällä haavaa näyttää?

Mitkä ovat Kunniakierrokset teema ja henki tänä vuonna hankkeen puuhamies Jaakko Kivelä?

– Jatkamme samalla linjalla kuin viime vuonna eli ”Think Big” tavoittele suuria. Pyrimme valamaan seuroihin uskoa tavoitella todella kovia lukuja. Fiilis Kunniakierroksen ympärillä on positiivinen. Uskon, että bonusrajauudistukset on otettu hyvin vastaan.

Montako tapahtumaa tänä vuonna järjestetään?

– Toivon, että kaikkiaan 200 tapahtumaan nousee pystyyn ja sama määrä keräyksiä onnistuu. Tuo luku olisi merkki siitä, että perinteinen kampanja on kääntynyt vahvaan nousuun. Tilanne on tällä hetkellä lupauksia antavia, kun jo 117 seuraa on asettunut lähtöviivalle.

Missä on ensimmäinen Kunniakierros?

– Tähän on vielä liian varhaista vastata, mutta hyvin todennäköistä on, että kiertue starttaa Laihialta toukokuun 3. päivä. Laihian Lujan tapahtuma on kalenterissa tällä hetkellä ensimmäisenä ja se alkaa Laihian Keskusurheilukentällä klo 18.00.

Missä kunniakierrostapahtumassa oli viime vuonna eniten väkeä?

– En osaa vastata. Luultavasti IK Falken on aika kärkipäässä. Toinen hyvä vaihtoehto on IF Raseborg. Faktana voisin heittää, että Falkenilla kerääjiä oli 139 ja Raseborgilla 140. Nuo luvut indikoivat aika hyvin tapahtumassa paikalla olleeseen väkijoukkoon. Vierailin Falkenin tapahtumassa viime kesänä ja uskoisin, että paikalla oli parhaimmillaan 150-200 henkeä.

Kerättiinkö tuossa tapahtumassa eniten rahaa vai jossakin muulla?

– Monivuotisen ykkösseuran IK Falken tulos viime vuonna oli 43 775 euroa ja sillä irtosi ylivoimainen paalupaikka. IF Raseborgin sijoitus oli kuudes ja tulos 22 260 euroa.

Missä tänä vuonna on todennäköisesti eniten väkeä?

– On sellainen kutina päällä, että Raaseporissa viritellään jotain isoa. Kuulin huhua, että vuokraisivat jonkinlaisen lautan ja kiertäisivät hakemassa kaikki saaristolaisetkin paikalle. En tosin usko, että huhu pitää paikkansa (Kivelä veistelee)

Mitä ihmettä Kunniakierroksilla oikein tapahtuu?

– Tämä onkin mystinen asia. Ei mitään erikoista. Kierretään tunti kenttää ympäri ja lasketaan tukisummista yhteistulos. Tapahtuman hienous piilee siinä, ettei tarvita räjähdyksiä ja sähikäisiä. Samanhenkiset ihmiset kokoontuvat yhteisen asian, eli seuran hyväksi.

– Kunniakierros on yksi niistä tapahtumista vuoden aikana, jossa koko seuran toimijat ikään katsomatta pääsevät tapaamaan tosiaan, vaihtamaan kuulumisia ja tekemään samalla seuralle rahaa. Tuon kun oivaltaa, Kunniakierros voi olla merkittävä lisäarvo seuralle niin taloudellisesti kuin yhteisöllisesti.

 Pitääkö olla kovassakin juoksukunnossa, että arvaa tulla tapahtumaan?

– No ei todellakaan tarvitse. Mukaan voi tulla vaikka vaan tapaamaan tuttuja ja kannustamaan muita kentän laidalle. Osa radalla olevista tietysti juoksee kovaa, osa kävelee ja rupattelee tuttujen kanssa. Kyse on rennosta tapahtumasta, ei kilpailusta.

Voiko rahaa lahjoittaa, vaikkei tule juoksemaan?

– Ilman muuta voi. Ottaa vain tuttuun seuraan yhteyttä ja tiedustelee heidän osallistumistaan Kunniakierrokseen. Ilmoittamalla seuralle laskutusosoite ja mielekäs tukisumma, homma on hoidettu. Tähän pitää vielä tarkentaa, että jos osallistut keräykseen yhtenä seuran kerääjistä, silloinkaan ei ole tarvetta osallistua tapahtumaan/kentän kiertämiseen.

Mihin kerätty rahaa menee?

– Rahat menevät seurojen, piirien ja Suomen Urheiluliiton nuorisotyöhön. Seuralle jäävä osuus riippuu seuran keräämästä tuloksesta. Mitä enemmän keräät, sitä isompi osuus jää seuralle. Suurin mahdollinen seuraosuus on tänä vuonna 85 prosenttia. Vuonna 2014 puhtaasta tuotosta seuroille jäävä osuus oli 77 prosenttia.