Kipchoge rikkoi ME:n, Hassan EE:n, Nummela nopein suomalainen Kööpenhaminassa

Kipchoge rikkoi ME:n

Kenian Eliud Kipchogen soolojuoksu Berliinin maratonilla jää monella tapaa lajin historiaan. Voittoajallaan 2.01.39 hän kohensi maanmiehensä Dennis Kimetton maailmanennätystä minuutilla ja 18 sekunnilla, ja oli ensimmäinen kahden tunnin ja kahden minuutin alittaja. Ennätys myös koheni nyt enemmän kerrallaan kuin kertaakaan vuosikymmeniin.

– Ei ole sanoja kuvailemaan tätä päivää. Sitä sanotaan, että kahdesti siinä voi epäonnistua, muttei enää kolmatta kertaa, Kipchoge tuumi medialle ja viittasi kahteen edelliseen yritykseensä rikkoa ME.

Samalla, kun Berliinissä rikottiin miesten ME, Kööpenhaminassa naisten 5000 metrin juoksun tuore Euroopan mestari, Hollannin Sifan Hassan voitti puolimaratonin Euroopan ennätyksellä 1.05.15.

Monzassa kahden tunnin pintaan

Berliinin maraton ei itse asiassa ole nopein maraton, jonka 33-vuotias Kipchoge on juossut. Viime vuoden keväällä Rion olympiavoittaja oli mukana Niken Breaking2 -projektissa. Hän päätti silloin Monzan moottoriradalla juostun maratonin aikaan 2.00.25.

Monzan juoksu oli eräänlainen kokeilu, eikä virallinen kilpailu. Siinä rikottiin monella tapaa sääntöjä, eikä aika siksi ole virallinen.

Berliinissä Kipchoge ohitti puolimatkan ajassa 1.01.06 ja juoksi kilpailun 17 viimeistä kilometriä yksin. Hän ohitti 35 kilometriä ajassa 1.41.00 ja 40 kilometriä ajassa 1.55.32. Kahden tunnin ja 2 minuutin alitus pysyi hyppysissä koko ajan.

– En yllättynyt siitä, että jäin juoksemaan yksin. Olin valmistautunut siihen, Kipchoge sanoi.

ME-mies juoksi kilpailun viimeisen kilometrin ajassa 2.48 ja viiletti kaikki muut kilometrit 2.52-2.56 minuutin kilometrivauhtia.

Toiseksi Berliinissä juoksi Kenian Amos Kipruto ajalla 2.06.23. Naisten kilpailussa Kenian Gladys Cherono uusi voittonsa huikealla reittiennätyksellä ja kauden kärkiajalla 2.18.11.

Berliinissä oli mukana 44 389 juoksijaa 133 eri maasta.

Hassan juoksi EE:n, Nummela 1.08.38

Hollannin Sifan Hassan rikkoi Kööpenhaminassa naisten puolimaratonin Euroopan ennätyksen minuutilla ja 10 sekunnilla. Edellinen ennätys oli Hollannin Lornah Kiplagatin nimissä vuodelta 2007.

Miesten kilpailun voitti Kööpenhaminassa Kenian Daniel Kipchumba, joka sivusi ennätystään 59.06. Se riittää tämän vuoden maailmantilastossa neljänteen sijaan.

Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela juoksi Kööpenhaminassa vuoden toiseksi parhaan aikansa 1.08.38. Paras on kevättalvella Valenciassa juostu ennätys 1.06.59.

Kilpailun toiseksi nopein suomalaisjuoksija oli Nurmijärven Yleisurheilun Tommi Hytönen ajalla 1.08.46. Nummelan sijoitus oli 67:s ja Hytösen 71:s..