Hofmann heitti 89,82: "Tosi vaikeat olot", Manyonga 853, Prescod haastoi Colemanin ja Lylesin

Hofmann heitti 89

Viron Magnus Kirt esti saksalaisten keihäänheittäjien kolmoisvoiton Timanttiliigan Birminghamin kilpailussa, mutta ei kyennyt haastamaan Andreas Hofmannia ja Julian Weberiä. Hofmann heitti toisellaan 89,82 ja johti sitten kilpailua loppuun asti. Se oli tuoreelle EM-kisojen hopeamitalistille viides kilpailu tänä kesänä, jossa hän sivalsi vähintään 89 metriä.

– Olen tyytyväinen, sillä olot olivat vaikeat. Tuuli vaihteli suuntaan ennen kilpailua ja sen aikana. Heitin verryttelyssä 81 metriä. Sitten kilpailussa ensimmäinen kantoi 85 metriä, toinen sen 89 metriä ja sitten 85 metriä, Hofmann kuvaili vaikeita tuulioloja.

– Katselin, että muut heittivät aika matalalle.

Weber oli toinen kauden parhaallaan 86,63. Hän oli selkävaivojen takia sivussa käytännössä koko viime kauden. Birminghamin kilpailu oli heittäjälle vasta kuluvan kauden kolmas.

– Oli aivan fantastinen juttu, että pystyin heittämään noin pitkälle. Itse en kyllä odottanut sitä, Weber sanoi.

Kirt oli kolmas Birminghamissa, kuten Berliinin EM-kisoissa. Nyt virolaisen pisin heitto kantoi 85,31. Hän plokkasi saksalaisten kolmoisvoiton, kun hallitseva Euroopan mestari Thomas Röhler jäi neljänneksi heitettyään 84,33.

Manyonga: Kisaennätys yllätti

Huippuvireessä oli Hofmannin tapaan myös pituushypyn hallitseva eteläafrikkalainen maailmanmestari Luvo Manyonga. Hän voitti kilpailun ponkaistuaan neljännellään 853. Se oli Manyonglle viides kilpailu tällä kaudella, jossa hän ylitti 850.

Manyonga olisi voittanut kilpailun ylivoimaisesti myös kahdella muulla mitatulla hypyllään, jotka kantoivat 842 ja 847.

– Kisaennätys (853) vähän yllätti, mutta se kertoi että olen kunnossa, Manyonga riemuitsi.

Jamaikan Tajay Gayle oli toinen ponnistettuaan 817. Lajin olympia,- MM- ja EM- ja Kansainyhteisön kisojen voittajalle, britti Greg Rutherfordille kilpailu oli huikean uran viimeinen. Hän oli kahdeksas tuloksella 743.

– Se on turhauttavaa tulla kilpailuun, kun ei ole enää kilpailukykyinen, eikä pysty siihen mihin muut, koska en vammojen takia enää treenaa, mutta olen onnekas, kun pystyin vielä kerran kilpailemaan tällä stadionilla, Rutherford sanoi.

Naisten pituushypyssä Saksan Malaik Mihambo sai hyppynsä jengoilleen vasta viimeisellään ja ponnisti 696. Se riitti voittoon 16 sentin turvin ennen kolumbialaista kolmiloikan huippunimeä Caterine Ibarguenia, joka liiteli 680.

Asher-Smithiä väsytti, Prescod haastoi amerikkalaiset

Berliinin EM-kisojen pikajuoksukuningatar Dina Asher-Smith joutui taipumaan 200 metrin voittotaistossa, kun 400 metrin olympiavoittaja, Bahaman Shaunae Miller-Üibo juoksi voittoon kisaennätyksellä 22,15.

Asher-Smith oli toinen ajalla 22,31 ja Hollannin Dafne Schippers kolmas (22,41). Kisa juostiin kevyessä myötätuulessa (+0,4 m/s).

– Olen väsynyt, mutta iloinen, että pystyin kunnon juoksuun noin kovan tason kilpailussa, Asher-Smith tuumi ja kertoi, että EM-kisojen jälkeinen viikko oli ”hektinen”.

Britti Reece Prescod haastoi 100 metrillä pikajuoksun amerikkalaiset supernimet Christian Colemanin ja Noah Lylesin. Prescod pinkoi alkukaudesta myötätuulessa 100 metriä 10,88 ja oli Berliinin EM-kisoissa toinen ennätyksellään 9,96 ja kohensi sen Birminghamissa lukemiin 9,94.

Alexander-stadionilla Prescodin, 22, ennätys riitti toiseen sijaan samalla ajalla kisan voittaneen Colemanin kanssa. Hallitseva Yhdysvaltain mestari ja kesän tilastoykkönen Noah Lyles oli kolmas ajalla 9,98. Tuore Euroopan mestari britti Zharnel Hughes oli viides ajalla 10,05. Kisa juostiin lievään vastatuuleen (- 0,5 m/s).

– Tosi tiukka kisa ja taas meni voitto sivu suun, mutta ei voi valittaa, kun tuli oma ennätys, Prescod tuumi ja viittasi Birminghamin juoksun ohella EM-kisojen kakkossijaan.

– Neljäs askel petti todella rajusti. Tuntui myös, ettei juoksun loppukaan kulkenut, Lyles kertaili suoritustaan.

Naisten 400 metrin aitojen tuore Euroopan mestari Lea Sprunger voitti lajinsa ajalla 54,86. Tällä kaudella matkan 53,46:een juossut Jamaikan Janieve Russell ehti maaliin ajassa 54,91 ja oli toinen.

Espanjan Orlando Ortega juoksi makoisan voiton 110 metrin aidoissa ajalla 13,08. Hän oli Berliinin EM-kisoissa kolmas, mutta kukisti nyt tuoreen EM-voittajan Pascal Martinot-Lagarden, joka oli kolmas ajalla 13,27. Kaksikon väliin toiseksi pinkoi Jamaikan Ronald Levy Jamaika (13,22).

Saksalaiset Pamela Dutkiewicz ja Cindy Roleder aitoivat kaksi kärkisijaa naisten pika-aidoissa ajoin 12,84 ja 12,96. Kisa käytiin lievään vastatuuleen (-0,6 m/s).

Muir voitti, mutta jäi Holmesin ennätyksestä

Naisten 1000 metrillä Laura Muir tavoitteli Kelly Holmesin Britannian ennätystä 2.32,55. Siihen vauhti ei aivan riittänyt. Muir ohitti 800 metriä ajassa 2.03,90 ja juoksi ylivoimaisen voiton ajalla 2.33,92. Ranskan Renelle Lamote oli toinen ajalla 2.34,48.

Hollannin Sifan Hassan vei naisten 1500 metriä ajalla 4.00,60, mutta muilla kestävyysjuoksumatkoilla mentiin kenialaisten tahdittamana: tuore Afrikan mestaruuskisojen hopeamitalisti Emmanuel Korir voitti 800 metriä mainiolla ajalla 1.42,79. Bram Som veti avauskierroksen ajassa 50,20.

Kenian Conseslus Kipruto voitti 3000 metrin esteet ajalla 8.14,33. Naisten 3000 metrillä kenialaiset juhlivat kolmoisvoittoa. Viime kesän MM-kisojen 10 000 metrin pronssimitalisti Agnes Tirop vei voiton ajalla 8.32,21, Lilian Rengeruk oli toinen (8.33,43) ja hallitseva 5000 metrin maailmanmestari Hellen Obiri kolmas (8.36,26).