Fiksu treenirytmi ja lajivoima Pyry Niskalan työkaluina

Fiksu treenirytmi ja lajivoima Pyry Niskalan työkaluina

Lajivoima ja harjoittelun rytmitys ovat avainasioita kiekonheittäjä Pyry Niskalan matkalla kohti hyvän kansainvälisen tason tuloksia.

Viime syksyn viimeisessä kilpailussa kaksikiloinen kiekko liiteli 60,71. Portugalin Algarvessa harjoittelevan heittäjän tavoite on löytää kesäksi 62 metrin kunto ja varmistaa, että kilpailukauden pisimmät heitot tulevat jo kauden tärkeimmistä mittelöissä.

– Viime vuonna astuin siinä miinaan, että heitin keväällä kovaa ja samalla nostin lujaa puntteja. Se johti jumiin. Olin vasta kesäkuun lopulla siinä kunnossa, että pystyin kisoissa tekemään vähän järkevämpiä tuloksia, Niskala muistelee.

Niskala ja kotimaisen kiekkovalmennukseen pitkän linjan valmentajiin lukeutuva Jorma Haaranen ovat kiertäneet viime kevään karikot.

– Tein kovimmat punttitreenit hallikauden aikana. Kevään mittaan on pidetty raudat kevyempinä ja keskitytty heittämiseen, Niskala sanoo.

Niskala etenee kohti kesää suunnitellussa tahdissa, vaikka hiljattain ollut neljän päivän kuumetauti puraisi metrejä taannoisen leirikisan tuloksesta.

– Enemmän kuin mitään tiettyjä metrilukuja, tavoittelen sellaista tilaa, että saan itsestäni kaiken irti, Niskala muotoilee kesän tavoitettaan.

 

Niskala: 64 metriä riittää MM-kilpailuihin

Kiekonheittäjille MM-kisakesän luku on 65. Pekingin MM-kilpailujen 65 metrin tulosraja on niin korkea, ettei sitä todennäköisesti tarvitse heittää päästäkseen kisoihin.

Jos rajan rikkojia ei ole tarpeeksi, heittäjien määrä MM-kilpailuissa täydennetään halutuksi tulosrankingin perusteella.

– Voisin melkein luvata, että 64 metriä riittää MM-kilpailuihin. Sinne voi päästä jopa 63-alkuisella tuloksella, Niskala ennakoi.

– Ei voi sanoa, että tuollainen tulos olisi minulle realistinen tavoite, mutta ehkä optimistinen.

Kehitystä Niskala etsii harjoittelun tarkemman rytmityksen lisäksi lajivoimia kohentamalla.

Perusvoimilla mitaten etukyykystä 205 kiloa nostavaa, 195 kiloa penkkipunnertava ja loikka- ja kuulanheittotesteissä menestyvä heittäjä on perusvalmiuksiltaan kypsä pidempiin heittoihin.

– Lajivoimaa on haettu heittämällä ylipainoista välinettä, joka minun tapauksessani on 2,5-kilon kiekko. Olen käyttänyt myös viiden kilon painoliivejä heittoharjoituksissa, Niskala sanoo.

Hyvä työkalu tuloskehityksen kiihdyttämiseen olisi myös kovatasoinen kotimainen kilpailu.

– Waldénin Jounin kanssa oli varsinkin viime vuonna hyvät väännöt, mutta olisi parempi, jos olisi yleisesti kovempi taso, Niskala tuumi.

 

Nettikauppa pystyyn lukiokavereiden kanssa

Vaasan Kauppakorkeakoulussa markkinointia opiskeleva heittäjä ottaa yhtä aikaa askelia eteenpäin heittäjänä ja yrittäjänä. Ystävien kanssa pystyyn pistetty urheiluvälineitä ja valmennustietoa tarjoava sporttiliike.fi tarjoaa käytännön vastapainoa opinnoille.

– Oltiin tämän porukan kanssa yhdessä Kuortaneen urheilulukiossa. Mukana ovat minun lisäkseni Joli Koivu, Markus Jokinen ja Janne Hautala, Niskala sanoo ja kiittele ryhmän ammattitaitoa.

–  Meillä on loppupeleissä aika laaja asiantuntemus urheilun eri alueilta vaikka ollaan aika nuoria kavereita.

 


Pyry Niskala