Espoon Tapiot rikkoi SE:n, HIFK ja TuUL 4×400:n parhaat

Espoon Tapiot rikkoi SE:n

Espoon Tapiot käveli kaksoisvoiton ja Suomen ennätyksen

Naisten 3×3000 metrin kävelyn SM-kilpailu Seinäjoella päättyi Espoon Tapioiden ylivoimaiseen kaksoisvoittoon. Ykkösjoukkue Henrika Parviainen, Enni Nurmi ja Taika Nummi paransi omaa viimekesäistä Suomen ennätystään valtavasti 1.15 minuuttia tulokseen 40.18,88. Miestenkin kilpailussa se olisi oikeuttanut pronssimitaliin.

Naisten hopeamitalien palkittiin Tapioiden kakkosjoukkue Hele Haapaniemi, Heidi Oila ja Riina Perkiö, jonka aika 42.07,98 on sekin Suomen kautta aikain parhaita tässä lajissa. Vasa Iddrottssällskapin kolmikko Mikaela Löfbacka, Lycke Karlsson ja Vera Rauhala saapuivat maaliin kolmantena ajassa 44.33,16.

Tapioiden ykkös- ja kakkosjoukkueen Henrika Parviainen ja Hele Haapaniemi saapuivat kovavauhtiselta avausosuudelta vaihtoon rinta rinnan ajassa 13.41,0. Heistä vain 13 sekunnin päässä vaihtoivat Vasa Iddrottssällskapin Mikaela Löfbacka ja Lappeenrannan Urheilu-Miehien Tiia Kuikka.

Toisella osuudella Tapioiden Enni Nurmi kiersi osuutensa vielä avausosuuden kävelijöitäkin nopeammin ja karkasi kauas kaikilta vastustajiltaan. Taika Nummen ankkuriosuus 13.03 oli koko kilpailun nopein ja alle 14 minuutin laaturajan käveli ankkureista myös Tapioiden kakkosjoukkueen Riina Perkiö.

Miestenkin kävelymestaruus Espooseen

Miesten 3×3000 metrin mestariksi karkasi jo avausosuudella toinen espoolaisseura Esbo IF, jonka edustajista Elmo Koivunen käveli avausosuuden mainiosti 12.15. Toisella osuudella viestiä vei Suomen Aikuiosurheiluliiton kävelymestari Mikko Ruokolainen ja ankkurina Eemeli Kiiski, joka käveli joukkueensa nopeimman osuusajan 12.03.

Mestaruutta puolustanut Turun Weikot käveli sekin toista minuuttia nopeammin, kuin vuosi sitten, mutta joutui nyt taipumaan toiseksi ajalla 39.24,13. Timo Viljasella kului avausosuuteen 13.05, toisen osuuden käveli Hugo Leppäsyrjä ja ankkurina toimi Pekingin MM-kilpailuihin valittu Aleksi Ojala, jonka osuusaika oli upeasti alle 12 minuutin.

Miesten kilpailuun ei osallistunut kuin kolme joukkuetta, joista pronssimitalein palkittiin Keski-Uudenmaan Yleisurheilu ajalla 44.21,18.

Kataja kiri 4×1500 metrin kultaan

Yhdeksän vuotta sitten estejuoksun Euroopan mestariksi kirinyt Jukka Keskisalo voitti miesten 4×1500 metrin aloitusosuuden ja tahditti Joensuun Katajan joukkueen Suomen mestaruuteen ajalla 15.57,54. Katajan toisen osuuden juoksi Oskari Pennanen ja kolmannen osuuden upeasti Arttu Vattulainen, kunnes ankkurina matkaan säntäsi Jari Räsänen.

Turun Urheiluliitto nousi Marco Bertolottin ansiosta toisella osuudella johtoon, vaikka pääsi matkaan 7½ sekunnin takamatkalta avausosuuden kärkikaksikkoon Katajaan ja Lahden Ahkeraan nähden. Kolmannella osuudella kärkikolmikko Turun Urheiluliiton Kennedy Charicha, Katajan Arttu Vattulainen ja Ahkeran Riku Marttinen lisäsivät yhä eroa muihin.

IK Falkenin Niclas Sandells pääsi ankkuriosuudelle neljäntenä 8½ sekunnin päässä kärkikolmikosta. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Sandells oli noussut jo 1½ sekunnin päähän, mutta voimat loppuivat. Katajan Jari Räsäsen ja Turun Urheiluliiton Joonas Lehtisen raivokas loppusuoran kamppailu päättyi Räsäsen eduksi 0,49 sekunnin erolla.

Niclas Sandells saapui maaliin kolmantena, mutta hänen eronsa mestarijoukkueeseen kasvoi viimeisellä kierroksella yli seitsemään sekuntiin. Neljäntenä maaliin ehtinyt Ylikiimingin Nuija-Miehet sai ajakseen 16.20,87. Vaikka Riku Marttinen oli tuonut Ahkeran johdossa viimeiseen vaihtoon, niin 18-vuotias Aapo Mutanen joutui lopussa taipumaan ja Ahkera putosi viidenneksi.

Paunoset juoksivat mestareiksi

Naisten 4×400 metrin viestin avausosuudella Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen juoksi mainiosti 56,3 ja saapui ensimmäisenä vaihtoon. Turun Urheiluliiton Saara Raitis vaihtoi kolmantena ajassa 57,7. Toisella osuudella Turun Urheiluliiton Silja Pelto-Piri juoksi osuutensa 57,3 ja nosti turkulaiset johtoon.

Kahdella viimeisellä osuudella sisarukset Venla ja Aino Paunonen kiisivät osuutensa 55,4 ja 55,3. Näin Turun Urheiluliitto voitti vakuuttavasti ajalla 3.45,96. Karin Storbacka ja Zenitha Eriksson nostivat kahdella viimeisellä osuudella Pedersören Falkenin toiseksi ajalla 3.47,42. Kolmanneksi kohosi Simone Wiklundin ja Jonna Julinin ansiosta IF Nykarlebynejden ajalla 3.48,51.

Neljänneksi sijoittunut Helsingin Kisa-Veikot hävisi mestareille yli kuusi sekuntia ja viidenneksi sijoittunut Keski-Uudenmaan Yleisurheilu jo lähes yhdeksän sekuntia. Lauantaina 4×100 metriä voittanut Lahden Ahkera voitti 4×400 metrin B-erän ja sijoittui tällä matkalla seitsemänneksi täsmälleen samassa kokoonpanossa, kuin voittaessaan pikaviestin Suomen mestaruuden.

Parhaat osuusajat: Aino Paunonen TuUL 55,3, Venla Paunonen TuUL 55,4, Simone Wiklund IFNykarl 55,6, Hilla Uusimäki KU-58 55,9, Karin Storbacka PedersFa 56,0, Sanna Erkinheimo HIFK 56,1, Eveliina Määttänen KUYU 56,3 (telineistä), Zenitha Eriksson PedersFa 56,3.

Kisat päättyivät HIFK:n voittoon

Loistavasti menestynyt Helsingin IFK päätti Seinäjoen SM-kilpailut viimeisen lajin miesten 4×400 metrin kultamitaliin. HIFK uusi viimevuotisen tämän lajin mestaruutensa ajalla 3.16,84. Joukkuekin oli lähes sama. Viime vuoden mestarijoukkueesta Gustav Klingstedt, Johan Versluis, Don-Zheni Ekoebve, Erik Back juoksi kolmannen osuuden tällä kertaa Jevgeni Aleksandrov.

Viidesti 4×400 metrin Suomen mestaruuden ja neljästi henkilökohtaisen 400 metrin mestaruuden voittanut Matti Välimäki palasi kahden vaikean vuoden jälkeen kansalliselle huipulle ja tahditti Noormarkun Nopsan toiseksi ajalla 3.18,77. Turun Urheiluliiton Ville Wendelin voitti avausosuuden ja Lauri Kirkkola ankkuroi turkulaiset kolmanneksi ajalla 3.19,21.

Mitalikolmikko oli aivan omaa luokkaansa. Neljänneksi sijoittunut Vantaan Kenttäurheilijat-58 hävisi mestareille jo 7,41 sekuntia. Kotiyleisö sai iloita järjestävän seuran Seinäjoen Seuran Urheilijoiden B-erän voitosta, joka oikeutti yhteistuloksissa kuudenteen tilaan.

Parhaat osuusajat: Erik Back HIFK 48,1, Ville Wendelin TuUL 48,4 (telineistä), Gustav Klingstedt HIFK 48,5, Ville Lampinen KU-58 49,8, Lauri Kirkkola TuUL 49,9, Matti Välimäki NoormNo 49,9.