Barshim, Warholm ja Ingebrigtsen sytyttivät Bisletillä

Barshim

Qatarin Mutaz Essa Barshimin korkeushypyn kauden kärkitulos 238 ja norjalaisten mainio vire sytyttivät yleisön Timanttiliigan Oslon kilpailussa Bisletillä.

Rion olympialaisissa viime kesänä toiseksi sijoittunut Barshim on vertymässä huippukuntoon. Hän ylitti pari viikkoa sitten Puolassa 237 ja meni nyt Bisletillä sentin korkeammalta, ja päätti kilpailun siihen.

– Homma tuli hoidettua, kun tavoite oli hypätä nyt tuo 238. Olin kilpailun alussa vähän nukuksissa, mutta 232:n ylityksen jälkeen piristyin ja löysi hyvin rytmin, Barshim tuumi.

Barshim oli kolmen viimeisen korkeuden 232-235 ja 238 aikana kilpailussa yksin, joten hyppyjä tuli napakkaan tahtiin: 238 meni toisella ja 235 kolmannella. Ukrainan Bohdan Bondarenko oli toinen 229:n ylityksellä

Norjalaisyleisö alkoi lämmetä, kun pika-aituri Isabelle Pedersen juoksi 100 metrin aidoissa kolmanneksi ennätyksellään 12,75. Aiempi ennätys oli hiljattain juostu 12,83. Voittoon kevyessä myötäisessä (+0,8 m/s) juoksi Saksan Pamela Dutkiewicz ajalla 12,73.

Hurmioon oslolaisyleisön vei Karsten Warholmin 400 metrin aitojen voitto komealla Norjan ennätysajalla 48,25.

– Se oli rankkaa kahdeksannesta aidasta eteenpäin. Kaikkeni annoin, Warholm hehkutti.

Warholmin, 21, aiempi ennätys oli viime kesänä Rion olympialaisissa juostu 48,49. Kuluvan kevätkesän mittaan hän on jo juossut 400 metriä maansa ennätysaikaan 44,87. Bisletillä Turkin Yasmani Copello oli toinen ajalla 48,44 ja Irlannin Thomas Barr kolmas (48,95).

Hyvin maistui norjalaisille myös Jakob Ingebrigtsenin, 16, voitto 19-vuotiaiden mailin kilpailussa. Hän juoksi sen ennätyksellään 3.56,29.

– Yleisö oli aivan uskomaton, Ingebrigtsen kertaili.

De Grasse jahtaa 10 sekunnin rajaa

Miesten 1500 metrillä Norjan Ingerbrigtsenin veljeksistä Filip oli neljäs kauden parhaallaan 3.36,74. Juoksun voitti britti Jake Wightman ennätyksellään 3.34,17.

Kanadalainen Andre de Grasse voitti 100 metriä kauden parhaallaan 10,01. Aika syntyi käytännössä tuulettomassa säässä. De Grasse on kauden mittaan juossut myötätuulessa 9,96, mutta ennätyskelpoisessa tuulessa 10 sekunnin alittaminen ei ole vielä luonnistanut.

– Nyt tuli kauden paras. Toivottavasti sama tahti jatkuu sunnuntaina Tukholmassa ja saan juostua 10 sekunnin alituksen ennen Kanadan mestaruuskisoja, DeGrasse tuumi.

Britti Chijindu Ujah oli toinen. Hän sivusi kauden parastaan 10,02, jonka hän juoksi Timanttiliigan Rooman kilpailussa.

Ståhl yli 68 metriä, melu kiusasi Schippersiä

Ruotsin Daniel Ståhl on vahvassa vedossa. Oslon Bisletin kiekonheiton hän voitti 68,06 kantaneella heitolla. Se oli hänelle jo neljäs kilpailu tällä kaudella, jossa 68 metriä meni rikki. Kilpailun pisin heitto syntyi viimeisellä yrityksellä. Hänen toiseksi pisin heittonsa kantoi 67,36

-Tekniikka toimi ja jalat tuntuivat hyvältä. Heittojen mittaan olen oikein tyytyväinen, Ståhl tuumi.

Hollannin Dafne Schippers otti vilppilähdön 200 metrillä. Hän valitti yleisön melun häirinneen häntä, ja sai uuden yrityksen. Tuon lähdön hollantilainen päätti ylivoimaiseen voittoon ajalla 22,31. Juoksua siivitti hyvä myötäinen tuuli (+1.4 m/s).

– Ensimmäisessä startissa oli niin kova melu, että oli vaikea keskittyä. Toinen startti oli surkea, Schippers tuumi.

Burundin Francine Niyonsaba joutui tyytymään 800 metrillä kakkostilaan aivan kuten Rion olympialaisissa. Olympiavoittaja, Etelä-Afrikan Caster Semenya oli kilpailun lopussa liian vahva. Hän voitti kilpailun ajalla 1.57,59, kun Niyonsaba ehti maaliin ajassa 1.58,59. Ruotsin Lovisa Lindh oli kilpailussa neljäs ennätyksellään 1.59.23.

Kenialainen Norah Jeruto piti pintansa 3000 metrin estejuoksun loppukirissä ja kukisti etiopialaisen Sofia Assefan ajoin 9.17.27-9.17.34. Fabienne Schlumpf oli kolmas Sveitsin ennätysajalla 9.21,65.

Silva vei naisten seiväshypyn

Seiväshypyssä Kuuban Yarisley Silva pudotti kerran korkeudesta 475, siirsi seuraavat yritykset korkeuteen 481, meni sen ensimmäiselle ja voitti kilpailun. Kolme yritystä Kuuban ennätyskorkeudesta 492 eivät tuoneet tulosta.

– Tuuli pyöri ja oman tekniikan kanssa oli vaikeuksia, Silva kertasi kilpailua.

Venäläinen Anzhelika Sidorova meni 475 ensimmäisellään, mutta kun rima nousi kuusi senttiä korkeammalle, ylitys ei enää onnistunut.

Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet Saksan Liza Ryzih ja Ruotsin Angelica Bengtsson ylittivät kärkikaksikon tapaan kauden parhaansa. Ryzih meni 465 ja Bengtsson 455.

Pituushypyn olympiavoittaja Tianna Bartoletto ponkaisi Bisletillä voiton tuloksella 679. Se sivuaa hänen kauden parastaan. Venäläinen Daria Klishina oli toinen neljä senttiä heikommalla tuloksella. Kilpailu hypättiin pääosin myötätuulessa.

Naisten kiekonheitossa Kroatian Sandra Perkovic vei voiton hänelle rutiinituloksella 66,79.