Voimaa välipaloista

Välipala auttaa jaksamaan!

Säännöllisesti toistuvilla ruokailuhetkillä edistät hyvää oloa. Samalla varmistat, että saat riittävästi rakennusaineita kasvuun ja kehitykseen.

Jos aterioiden väli venyy liian pitkäksi, tulet helpommin ärtyisäksi etkä jaksa enää keskittyä. Sitä paitsi liian nälkäisenä on suurempi vaara sortua turhaan naposteluun. Koulupäivän lomaankin kannattaa varata välipalaa, varsinkin jos suuntaat suoraan koulusta harrastuksiin. Kunnon välipala ei ole päivän herkkuhetki, jolloin syöt makeisia tai kioskiruokaa. Välipalojen laatu on yhtä tärkeää kuin pääaterioiden koostumus. Ilman suunnittelua valitset helposti välipaloiksi turhaa energiaa sisältäviä ja nopeasti imeytyviä ruokia, jotka nostavat verensokeriarvot korkeiksi piikeiksi. Tällaiset valinnat eivät edistä hyvää oloa eivätkä sisällä elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Onneksi hyvän välipalan kokoaminen on helppoa. Se koostuu kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljavalmisteista, joita voit täydentää vaihdellen vähärasvaisilla maito- ja lihatuotteilla. Sopiva välipala täydentää koululounasta ja iltaruokaa, mutta ei korvaa niitä.

 

Hyvä välipala on päivän pelastaja!

Värikäs, mieleinen ja kunnon välipala = 1 + 1 (+1)

HeVi (=Hedelmät, vihannekset, juurekset ja marjat)

  • Oman kourallisen verran kasviksia, hedelmiä tai marjoja
  • Helppoa ja nopeaa syötävää, josta välipala saa myös väriä ja makua.
  • Kun syöt joka aterialla ja välipalalla Hevi-ryhmästä jotakin, ei päivän tavoite kuusi kourallista ole mahdoton saavuttaa.

Viljat (= leipä, puuro, murot, myslit, välipalakeksit ym.)

  • 1-2 vilja-annosta on välipalan toinen peruspilari
  • (1 annos on esim. viipale leipää tai annos puuroa).
  • Valitse mieluiten runsaskuituisia, vähäsuolaisia ja vähän sokeria sisältäviä täysjyväviljatuotteita.
  • Muista leivän päälle margariini!

Maito- ja lihavalmisteet, kala

  • Täydennä välipalaa halutessasi tämän ryhmän tuotteilla
  • Suosi rasvattomia ja vähärasvaisia tuotteita.
  • Myös suolan ja sokerin määrään kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Reseptivinkkejä

 

Aurinkorieska (2 kpl)

  • 1 porkkana
  • 6 dl Elovena-kaurahiutaleita
  • 4 dl Keiju Kaurajuomaa
  • 1 dl Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
  • ½ rkl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • Pinnalle:
  • 3 rkl Elovena-kaurahiutaleita
  • 3 rkl auringonkukansiemeniä

      Ohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
  2. Kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
  3. Levitä taikina kahdeksi pyöreäksi rieskaksi (halkaisija noin 20 cm) leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pinnalle kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Paina halutessasi rieskoihin sektorit veitsellä tai taikinapyörällä.

 

Banaanihyve (2:lle)

  • 2 banaania
  • Päälle:
  • 2 rkl Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 1 ps Elovena Hetki Kaura-Kuitu -hiutaleita
  • 1/2 tl kanelia

      Ohje:

  1. Viipaloi kuoritut banaanit mikroaaltouunin kestävään astiaan.
  2. Sekoita Sunnuntai Juokseva, fariinisokeri, Elovena Hetki ja kaneli keskenään. Levitä seos banaanien päälle.
  3. Kypsennä mikroaaltouunissa 900W:n teholla noin 2 minuuttia.
  4. Halutessasi valuta kypsän paistoksen päälle hieman hunajaa.

 

Iltapäivän puurospurtti (1:lle)

  • 1 ps Elovena Hetki Punaherukka&Mansikka -hiutaleita
  • 2 dl vaniljajogurttia
  • Yhdistä ainekset ja sekoita tasaiseksi. Nauti välipalana.

 

Kuningatarsmoothie (2:lle)

  • 1 dl mustikoita
  • 1 dl vadelmia
  • 3 dl maitoa
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa tai
  • sokeria
  • ½ dl Elovena-kaurahiutaleita tai ½ dl Elovena Plus kaurahiutaleita ja kauraleseitä

      Ohje:

  1. Mittaa aineet syvään kulhoon.
  2. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Nauti kylmänä.

 

Mangosmoothie (3:lle)

  • 1 tlk mangoviipaleita sokeriliemessä (425/250 g)
  • 2 ½ dl hedelmämehua
  • 1 ps Elovena Hetki Kaura-Kuitu -hiutaleita

      Ohje:

  1. Kaada mango liemineen syvään kulhoon tai mittakannuun. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  2. Lisää muut aineet. Soseuta tasaiseksi. Kaada laseihin ja nauti aamu- tai välipalana.

 

Vadelmatuorepuuro (3:lle)

  • 5 dl vadelmia
  • 2 dl Elovena Plus kaurahiutaleita ja kauraleseitä
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

      Ohje:

  1. Soseuta vadelmat syvässä kulhossa sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  2. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Nosta tuorepuuro 5-10 minuutiksi jääkaappiin.
  3. Nauti kylmänä.

Lataa Elovenan tuottama Voimaa välipaloista - vinkkivihko: